tillgänglighet armbågskontakter

Bättre tillgänglighet för alla med armbågskontakter

Armbågskontakter spelar stor roll för att tillgodose hög tillgänglighet inom offentliga miljöer, särskilt för personer med rörelsehinder. Genom att erbjuda en enkel och ergonomiskt placerad knapp, möjliggör armbågskontakter ett tryggt och självständigt sätt att öppna dörrar utan att kräva fysisk styrka eller full rörelseförmåga. Med rätt placering och inställning kan dörröppningen anpassas så att alla, oavsett fysisk kapacitet, får en trygg och tillgänglig miljö. Läs mer om varför detta är så pass viktigt som det är, och dessutom ett lagkrav i många sammanhang, i texten nedanför.

Knappen vi använder, men aldrig hört namnet på

En armbågskontakt är en tryckknapp som många av oss använder dagligen men sällan känner till namnet på. Den är specifikt utformad för att aktivera dörrautomatik utan behov av händer, vilket är en fördel för personer som använder rullstol, rullator eller har andra rörelsehinder. Genom sin robusta och stora tryckyta är den enkel att aktivera med armbågen eller andra delar av kroppen, och designen gör att man inte behöver precision för att träffa rätt. Dessa kontakter finns ofta vid dörrar som är avsedda för allmän användning och tillgängliga för alla, särskilt inom vårdmiljöer, offentliga byggnader och transportstationer. Utöver tillgängligheten bidrar armbågskontakterna även till att minska smittspridning, då användare kan undvika direkt handkontakt. Den ergonomiska utformningen är alltså både praktisk och hygienisk, vilket gör den till en osynlig hjälte i många offentliga miljöer.

Denna mystiskt namngivna knapp finner du hos CDVI.se, ihop med produkter inom dörrautomatik, reservdelar och tillbehör, allt för en komplett uppsättning av ett fullspäckat system vad beträffar automatisk dörröppning, välkommen!

Hur ska armbågskontakter placeras för bästa tillgänglighet?

Placeringen av en armbågskontakt är avgörande för att uppfylla tillgänglighetskraven och skapa en trygg och användarvänlig miljö. I Sverige rekommenderas att armbågskontakter för dörrautomatik monteras på en höjd mellan 85 och 95 cm från marken (i regel brukar man ange 90-110 cm), vilket gör dem lättåtkomliga både för personer som använder rullstol och för de som står. Kontakterna bör placeras på ett avstånd från dörren, vanligtvis mellan 30 och 70 cm från dörrkarmen, så att användaren hinner aktivera dörröppningen i god tid innan dörren börjar röra sig.

För bästa tillgänglighet och bekvämlighet är det givetvis bäst att installera kontakter på båda sidor av dörren, vilket gör det smidigt att passera både in och ut. För att vara användarvänliga bör kontakter även vara tydligt markerade, vilket underlättar för synskadade och minskar risken för att de förbises. Dessutom är det viktigt att placera dem tillräckligt nära dörren för att minimera rörelse men ändå tillräckligt långt ifrån så att ingen riskerar att träffas av dörrens rörelse.

en armbågskontakt ska sitta placerad ungefär 90-110 cm från marken samt en armbågslängd ifrån den dörr som kommer öppnas efter knapptryck
En armbågskontakt ska sitta placerad ungefär 90-110 cm från marken, samt en armbågslängd ifrån den dörr som kommer öppnas efter knapptryck.

Hur stor är tryckytan på kontakten?

Standardmåtten för armbågskontakter varierar något beroende på tillverkare, men de flesta modeller har en tryckyta på cirka 10×25 cm eller mer. En större tryckyta gör det enklare för användaren att aktivera kontakten även om hen inte träffar exakt på mitten. Dessutom underlättar den större ytan för personer med nedsatt finmotorik att använda kontakten.

Måste knappen finnas på bägge sidor av dörren?

Ja, för att maximera tillgängligheten, och frångänglighet, är det som tidigare nämnt alltid bäst att ha armbågskontakter på båda sidor av dörren. Det gör det enkelt att passera både in och ut utan att behöva byta riktning eller använda händerna. I miljöer där säkerheten är avgörande kan det dock förekomma att armbågskontakter installeras endast på utsidan och en annan aktiveringsmetod används på insidan, beroende på krav från säkerhetsmyndigheter.

Efter knapptryck, hur länge ska dörren stå öppen?

Efter att en armbågskontakt har aktiverats bör dörren hållas öppen i minst 6–10 sekunder, enligt de flesta rekommendationer, för att ge tillräckligt med tid för en trygg och smidig passering. Denna öppningstid är särskilt viktig i miljöer där användare med begränsad rörlighet behöver extra tid för att ta sig igenom utan stress eller risk för att fastna. Många moderna dörrautomatiksystem erbjuder justerbara tidsinställningar, vilket gör det möjligt att anpassa öppningstiden efter specifika behov i olika miljöer, som vårdinrättningar, äldreboenden eller offentliga byggnader med hög trafik. Att optimera denna tid gör att man kan säkerställa så att dörren förblir öppen så länge det behövs, men ändå stängs snabbt nog för att upprätthålla energieffektiviteten och säkerheten.

efter knapptryck så skall dörren stå öppen så pass länge att man hinner passera denna tid är givetvis programmerbar och bör anpassas efter den verksamhet som pågår i fastigheten
Efter knapptryck så skall dörren stå öppen så pass länge att man hinner passera – Denna tid är givetvis programmerbar och bör anpassas efter den verksamhet som pågår i fastigheten.

Vad händer om dörren hinner stängas innan man passerat?

De flesta moderna dörrsystem har sensorer (sensorlist, säkerhetssensor) som kan känna av om någon är i dörröppningen och håller då dörren öppen tills personen har passerat. Dessa sensorer är särskilt viktiga vid entréer till sjukhus och boenden inom omsorgen, eller i byggnader där tillgängligheten är prioriterad. Om en dörr stängs för tidigt kan det orsaka obehag eller risk för skador, vilket gör det nödvändigt med anpassade lösningar och regelbunden kontroll av systemets funktion.

Måste dörrar med armbågskontakt ha en viss bredd?

Enligt svenska tillgänglighetsregler måste dörrar som är avsedda för allmän användning uppfylla vissa minimibreddkrav för att möjliggöra passage för rullstolar och annan hjälpmedel. Bredden för dörrar som ska vara tillgängliga bör vara minst 80-90 cm, vilket ger tillräckligt utrymme för en standardrullstol. Detta gäller särskilt i miljöer där armbågskontakter används för att säkerställa att dörren är tillgänglig för alla.

När behövs armbågskontakter, och dörrautomatik, enligt lag?

I Sverige finns tydliga riktlinjer och krav för när armbågskontakter och dörrautomatik är obligatoriska, framför allt i offentliga byggnader och vårdinrättningar, där tillgänglighet är en prioritet. Enligt Boverkets byggregler (BBR) måste byggnader uppfylla krav på tillgänglighet och användbarhet, vilket innebär att dörrar till exempelvis entréer och allmänna utrymmen ska vara tillgängliga för alla, inklusive personer med funktionsnedsättningar.

För att uppfylla dessa krav måste armbågskontakter och dörrautomatik installeras i miljöer där självständig passering är nödvändig, särskilt på sjukhus, vårdcentraler, skolor och andra offentliga institutioner där personer med nedsatt rörlighet vistas. Utöver vårdinrättningar och myndighetsbyggnader omfattas även vissa kommersiella byggnader av dessa krav, speciellt om de är tillgängliga för allmänheten. Genom att följa BBR’s riktlinjer garanteras det att alla individer har möjlighet att använda byggnaden på ett säkert och smidigt sätt, vilket stärker både tillgänglighet och trygghet i samhällsviktiga miljöer.

sjukhus vårdcentraler boenden och dylikt är praktexempel på verksamheter som alltid behöver utrustas med armbågskontakter till både entrédörrar och invändiga dörrar i byggnaden
Sjukhus, vårdcentraler, boenden och dylikt är praktexempel på verksamheter som alltid behöver utrustas med armbågskontakter, till både entrédörrar och invändiga dörrar i byggnaden.

Behövs armbågskontakter till all dörrautomatik?

Armbågskontakter är inte ett krav för precis all dörrautomatik, men de rekommenderas starkt i miljöer där tillgänglighet är avgörande för säker och självständig åtkomst. I många kommersiella fastigheter, som butiksentréer, används ofta rörelsesensorer för att öppna dörrar automatiskt, vilket kan vara tillräckligt för de flesta besökare. Dessa sensorer är effektiva i miljöer där en hög genomströmning av människor förekommer och där direkt beröring kan undvikas.

I miljöer med särskilda behov, såsom sjukhus, äldreboenden och offentliga byggnader med strikta tillgänglighetskrav, är dock armbågskontakter som sagt en föredragen lösning. Genom att låta montera och installera armbågskontakter kan man erbjuda en mer anpassad och tillgänglig dörröppningsmekanism för personer som har begränsad rörlighet eller användare som vill undvika direkt kontakt med dörren. Armbågskontakter ger därför ett extra säkerhets- och tillgänglighetsskikt, särskilt i byggnader där olika nivåer av rörlighet och specifika hygienkrav måste tillgodoses.

Vi summerar och reflekterar – Tillgänglighet med armbågskontakter

Armbågskontakter är en väldigt viktig del av tillgänglighetsanpassning i moderna byggnader. Dessa knappar erbjuder en enkel, ergonomisk lösning och möjliggör självständighet och säkerhet för användare med varierande rörelseförmåga. Placeringen, storleken, och aktiveringstiden för kontakterna är avgörande faktorer för att uppnå optimal tillgänglighet. De juridiska kraven gör armbågskontakter och dörrautomatik till en obligatorisk funktion i många offentliga miljöer, vilket skapar inkluderande och säkra miljöer för alla.

Knapparna är en viktig del av tillgänglighetsanpassningar, som ständigt utvecklas och förbättras för att möta dagens behov och lagkrav. Att följa de regler och rekommendationer som finns, så kan byggnadsägare med gott samvete säkerställa att deras fastigheter är anpassade för alla, oavsett deras fysiska förmåga.

I vår nästa artikel diskuterar vi om elslutbleck, dvs. elektriska slutbleck. Denna teknik är en förutsättning för att armbågskontakter och dörrautomatik ska kunna fungera, då man som bekant inte trycker ned något handtag vid öppning av dessa dörrar.